úterý 26. srpna 2008

Like a bat out of hell!

Postup úniku z ďáblových opratí (v tomto případě České spořitelny) je následující:

  1. Nejprve je samozřejmě vhodné vlastnit účet v jiné bance. Rušit účet a pořídit si obratem nový u stejné banky nepovažuji za zrovna prozíravé. Dále odmyslíme možnost uložení peněz do matrace (což je ale vzhledem k výši poplatků výhodnější) a budeme se soustředit na přechod do nového a lepšího. Kupředu levá, zpátky ni krok!

  2. První z několika posledních návštěv bude spočívat v oznámení této radostné noviny příslušnému pracovníkovi ČS. Ten vám poví, že je nejprve nutné zablokovat platební kartu, neboť byste mohli zrušit účet a přitom dál vesele platit (tedy jen tam kde nemají online terminály). Zároveň se optáte, zda a kolik dlužíte ČS. Pokud něco dlužíte, tak požádáte o mimořádnou splátku a dluh splatíte. Na to je vhodné mít na účtu dostatek peněz. Peníze lze převést i z jiné banky, ale zbytečně se to protáhne o den až dva. Pokud nemáte na splacení, tak máte smůlu a z okovů vás nepustí.

  3. Před návštěvou číslo dvě si přepíšete všechny uložené příjemce z internet banking starého účtu a založíte nové trvalé příkazy + povolíte všechna inkasa v novém účtu. Trvalé příkazy pak můžete zrušit, alespoň tím zrychlíte následující návštěvu na pobočce ČS o několik kliknutí.

  4. Pokud vám od někoho přicházejí peníze, tak zdroji oznámíte nové číslo účtu. Já tedy nikomu nic oznamovat nemusel, ale slyšel jsem, že i tohle se stává...

  5. Poslední návštěva č. 2 by se s trochou štěstí mohla stát i návštěvou poslední. Přijdete cca 3 - 5 dnů po té předchozí, aby bylo jisté, že jste se nepokusili okrást nějaký podnikatelský subjekt platbou platební kartou a následným zrušením účtu. Po této době by již mělo být jisté, že jste to neudělali, případně by měly být všechny předchozí platby řádně strženy z vašeho účtu. Pracovnice ČS zkontroluje, jestli máte na účtu nějaké trvalé příkazy nebo souhlasy k inkasu, případnou dlužnou částku a požádá vás o číslo účtu, na který má převést zůstatek po zrušení stávajícího účtu. Vy podepíšete zrušení internetového bankovnictví, kontokorentu, atd. a je hotovo.

Předchozí článek je sice o České spořitelně, ale ve většině ostatních bank to bude hodně podobné. Co mě ovšem nemálo překvapilo, byla jakákoli absence otázek ohledně důvodů odchodu z ČS, případně alespoň nabídka nějakého jiného typu účtu. Byl jsem připraven na pořádnou duševní masáž v podobě nepřeberného množství výhod bezkonkurenčních produktů této banky a ono nic. Asi už jsem jim nebyl dost dobrý. Vstříc novým zítřkům!

PS: Kdo má zájem o legendární skladbu od Meat Loaf z titulku, nechť si ji najde.

sobota 16. srpna 2008

Konec? Doufám, že ne...

Tak už je to tady: léto pravděpodobně skončilo. Poprvé po osmi měsících jsem na sebe mezi lidi vzal dlouhé kalhoty a ne kraťasy. Bylo krásných 12 °C, zataženo, vytrvalý déšť a jel jsem do vichřicemi a mrazem zmítaných Orlických hor. Na základě toho jsem usoudil, že už je na čase změnit styl oblékání. Ovšem připadal jsem si, že jsem zradil sám sebe a měl jsem pocit Eskymáka oblečeného do -30 °C.

Nelze nepoužít slova klasika: "Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným." Na Novém Zélandu bylo podobné počasí na konci května - to odpovídá konci listopadu na této zemské polokouli. A to jsem si tam na počasí stěžoval...

PS: Do zmiňovaných Orlických hor jsme nedojeli, neb v Dejvicích přestaly fungovat stěrače a déšť byl stále vytrvalý...

pátek 15. srpna 2008

Kdo uteče, vyhraje

Vzhledem k tomu, že v České spořitelně pravidelně prohrabují archiv a letos nenašli moje potvrzení o studiu, tak mi za odměnu dali "dospělý" účet. Tím pádem narostly poplatky za vedení kdysi "bezplatného" studentského účtu, tudíž jsem se rozhodl k přeběhnutí ke konkurenci. Osobně za nejlepší možnost považuji eKonto od Raiffeisenbank (eBanky), ale v nejbližší době mi tam nebude pravidelně přicházet 30 000 měsíčně, takže bylo nutné se spokojit s něčím jiným. Volba tedy padla na mKonto od mBank, o kterém jsem psal již dříve.

Žádné poplatky za vedení účtu, žádné poplatky za příchozí a odchozí platby v rámci mBank, žádné poplatky za příchozí a odchozí platby mimo mBank, žádné poplatky za vytvoření a změnu trvalého příkazu/inkasa, žádné poplatky za vydání a vedení platební karty, žádné poplatky internetové a telefonní bankovnictví (automat), žádné poplatky za výběr z bankomatu v zahraničí, první dva výběry za jakéhokoli bankomatu v ČR zdarma... No dokonalý účet.

Ale abych jen nechválil, tak mají i pár nevýhod, které možná odradí spoustu lidí. Například pobočky jsou pouze v několika městech. Absence kontokorentu. Nemožnost vložit hotovost na účet - peníze se musí poslat složenkou. A pár dalších drobností.

Mně tohle vesměs nevadí, takže jsem se proklikal webovým objednáním účtu a jako místo podepsání smlouvy jsem zvolil mKiosek v Tescu na Národní třídě. Asi za den nebo dva mi zavolal pán z mKiosku, že je smlouva připravená a že se na mě už těší. O dalších pět dní později volal znova, aby mi připomněl, že je smlouva stále připravená a on že už se nemůže dočkat. Potřetí jsem se už přemlouvat nenechal a poctil jsem ho návštěvou. Pán měl radost. Měl pro mě několik dokumentů, u kterých mi dal zkontrolovat správnost údajů a dokonce si vyžádal můj autogram. Dvakrát!

Nakonec jsem obdržel dvě smlouvy s jeho autogramy (založil jsem si mKonto a spořící účet eMAX) + aktivační číslo pro internetové bankovnictví. Oznámil mi, že platební karty k oběma účtům jsou na cestě a bylo hotovo. Ještě jsem si v rámci soutěže už-ani-nevím-o-co tipnul kolik bude 16.9. v 9:00 v Athénách stupňů Celsia. Vyčerpán rozdáváním autogramů jsem neprojevil mnoho invence a odpověděl, že 16 st. (šestnáctého = šestnáct stupňů, co jiného by to mohlo být).

Obě platební karty dorazily o pár dní později. Běžným dopisem... Sice je musíte aktivovat ze svého účtu, ale u někoho to může vzbudit pocit ohrožení bezpečnosti, ba až útoku na jeho osobu. Já jsem byl rád, že jsem nemusel strávit několik desítek minut ve frontě s babičkami čekajíc na doporučený dopis.

Doma už jen stačí aktivovat internetové bankovnictví, po doručení aktivovat platební karty a změnit limity pro výběry a platby dle libosti. Proto mám u karty, kde nejsou žádné peníze, měsíční limit pro platby v obchodech 2,2 milionu Kč. Co kdybych jednou vyhrál ve sportce a potřeboval nutně koupit nové auto? Příprava se nesmí podcenit.